facebook twitter youtube instagram

Mostra Teatre Barcelona

BASES DE LA 25a MTB (CATALÀ)
FITXA D’INSCRIPCIÓ DE LA 25a MTB (CATALÀ)
BASES DE LA 25a MTB (CASTELLANO)
FICHA DE INSCRIPCIÓN DE LA 25a MTB (CASTELLANO)

______________________________________________________________________________

LA GÈNESIS DE LA MOSTRA

Els orígens de la Mostra de Teatre de Barcelona es remunten al matí del diumenge quatre de febrer de mil nou-cents noranta sis. L’edició d’EL PERIODICO corresponent a aquesta data acollia un ampli reportatge de Carlos Geli que, en síntesis, venia a denuncia el “tic clònic” de les sèries de televisió. Aquesta endogàmia, en virtut de la qual els mateixos pocs rostres es repetien en totes les produccions, resultava molt més alarmant quan el teatre s’acollia a aquesta mateixa fórmula: sempre els mateixos.

Aquest reportatge, devorat amb ansietat per Empar López, una de les moltes actrius catalanes relegades per la febre endogàmica de productors, directors i sales de teatre, va constituir la primera pedra sobre la qual posteriorment es va edificar la Mostra de Teatre de Barcelona.

Empar López va decidir que calia trencar el cercle tancat de la interpretació a Catalunya amb l’oferta d’oportunitats a qui no trobaven buit en el petit clan dels privilegiats: “Tots hem de tenir, almenys, una oportunitat de mostrar el nostre treball”. I va posar fil a l’agulla. En aquest moment, quatre de febrer de mil nou-cents noranta-sis, va néixer la Mostra. Transcorreguts alguns anys, Empar López és una dona feliç: els actors i directors que no estan entre els “escollits” conten, per fi, amb un aparador lliure en el qual mostrar-se.

QUÈ ÉS LA MOSTRA DE TEATRE DE BARCELONA?

La Mostra de Teatre de Barcelona és un projecte sociocultural i artístic que es va iniciar l’any 1995, amb Empar López (Actriu i directora catalana) com ànima del projecte i organitzada per Artípolis Associació Cultural, amb la voluntat de facilitar als actors, autors i directors la promoció dels seus espectacles dins del panorama teatral del nostre país.

La Mostra és una plataforma necessària pels professionals del sector i les companyies que volen projectar-se professionalment, des de la voluntat de protegir els espectacles de creació pròpia i afavorir la recerca de nous llenguatges.

Una prova clara que aquests propòsits es compleixen és que en l’any 1999 l’alcalde Joan Clos va lliurar a Empar López, per la Mostra de Teatre de Barcelona, el Premi a la Promoció de l’Arts Escèniques, per acostar el teatre a la col·lectivitat.

En cada edició els espectacles seleccionats es representen al Teatre del Raval, que després acull l’espectacle guanyador dins de la seva programació estable.

La Mostra és un gran aparador per als directors de càsting de teatre i cinema així com per a productors de sèries televisives, ja que en ella poden veure com es desenvolupa l’actor a nivell personal, individual i col·lectiu, sempre davant d’un treball viu, autèntic i irrepetible de plurals resultats, que de vegades, en una prova o un càsting no es poden mostrar, potser senzillament per que l’actor no està en el moment adequat, en el lloc oportú.

Els programadors de Teatre troben en la Mostra un gran aparador per a poder visualitzar els espectacles d’una forma avantatjosa, valorant-los no tan sols pel seu propi criteri, sinó també per la reacció del públic enfront de les representacions; així podran decidir si els espectacles són susceptibles de ser programats en les seves sales.

L’MTB gaudeix del recolzament de la Generalitat de Catalunya-Departament de Cultura, l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i altres entitats com l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Estudi Karloff i l’Institut de Teatre. Mitjans de tant prestigi com El Periódico, Catalunya Ràdio, Ràdio Nacional-Ràdio 4, Recomana.cat, Teatralnet, TeareBarcelona o Betevé – Barcelona Televisió, fan un seguiment puntual del decurs de la Mostra, en la seva condició de patrocinadors i col·laboradors.

La Mostra també gaudeix de la col·laboració de personalitats del món de la cultura, la política i l’empresa que volen, amb la seva presència al Comitè d’Honor o com a membres del jurat, recolzar aquest esdeveniment cultural.

RESULTATS

Com abans hem indicat, un dels principals objectius de la Mostra és aconseguir la promoció professional de les companyies, espectacles i professionals participants. El seguiment que efectua Artípolis, en la seva faceta de Promotora Teatral, a posteriori del certamen, el prestigi que aporta als muntatges obtenir un guardó en la Mostra, i el fet que l’espectacle guanyador tingui assegurada la seva programació, possibilita que un gran nombre dels muntatges augmentin la sortida comercial de les seves propostes.

COMITÈ D’HONOR

Sr Esteve Caramés, director de Sectors Cultuals de l’Institut de Cultura- Ajuntament de Barcelona.

Sr. Toni Cabré Masjoan, subdirector general de Promoció Cultural, en representació del Sr Quim Torrents, director general de Cooperació Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Sr Pep Puig: director de marketing d’El Periodico de Catalunya

Sra Empar López: creadora i directora de la Mostra de Teatre de Barcelona.

RESULTATS

Com abans hem indicat, un dels principals objectius de la Mostra és aconseguir la promoció professional de les companyies, espectacles i professionals participants. El seguiment que efectua Artípolis, en la seva faceta de Promotora Teatral, a posteriori del certamen, el prestigi que aporta als muntatges obtenir un guardó en la Mostra, i el fet que l’espectacle guanyador tingui assegurada la seva programació, possibilita que un gran nombre dels muntatges augmentin la sortida comercial de les seves propostes.

ESPECTACLES PROGRAMATS COMERCIALMENT DESPRÉS DE LA SEVA PARTICIPACIÓ EN LA MOSTRA:

1ª Mostra:    “Marina”, “Sexe, Drogues & Rock & Roll”, “El facinerós és al replà”, “Una nit qualsevol”
2ª Mostra:    “Marató de Nova York”, “Txèkhov, què dura és la vida de l’artista”, “Mitel.les”
3ª Mostra:    “El sexe nostre de cada dia”, “La dona jueva”, “Picnic”, “La felicitat ha ha o Eisenhower i la Tiqui-tiqui-tic”
4ª Mostra:    “Teatre Total”, “La cambra de Verònica”, “Alopècia”, “Sols i mal acompanyats”, “Sanctus Sanctus, sanctus. La dansa del criminal”
5ª Mostra:    “Mujeridad”, “Un dia després”, “Domos”, “La vida es un blues”, “Yerma”, “Cantos con tos”
6ª Mostra:    “A l’altra banda”, “La edad de la ciruela”, “¡Dime que sí!”, “Ronda Lorquiana”, “Giuseppe”
7ª Mostra:    “Perversitat sexual a Chicago”, “G-8 Porta tancada”, “Una Frida”, “Descalces”, “4-L-Ments”
8ª Mostra:    “Això si que és vida”, “La casa de Bernarda Alba”, “La cantant calba”
9ª Mostra:    “Matem els homes”, “Selaginel·les, o la tragèdia d’una cabra”, “El run run del frigorífic”, “American Buffalo”, “Una nit qualsevol”
10ª Mostra:  “Venuts”, “Ser un altre”, “Canta tú!”, “El hombre invisible”, “A mi manera”, “Evidències”
11ª Mostra:  “Banal Sessions of Fedra”, “No hem vingut pas per fer-nos esbroncar”
12ª Mostra:  “Mac Beth con queso…”, “Ventdavall”, “Requiem”, “Radiografies”, “Carniceros de Milwaukee”
13ª Mostra:  “Un día, una hora”, “La partida”, “Projecte Llenamú”
14 ª Mostra:  “Silenciados”, Gaviotas subterráneas, “Silencis”
15ª Mostra:  “Buenos Aires”, “La Muerte es lo de menos”,“EL último tren”, “Malfario”, “Cavalls salvatges no m’arrancarien d’ací” i “Naranjas Exprimidas” nominada a l ‘ espectacle Revelació en els Premis Max.
Mostra 2.0: “Gènesi, una idea d’Europa”, “Maggie & Maggy” i “Exceso”
17ª Mostra: “Davant l’Empire”, “La Nonna” i “Está linda la mar”
18ª Mostra: “Gagsontrix”
19ª Mostra: “La Pasión de Shirley”, “Para que no te me olvides”, “La Forma de las cosas”
20ª Mostra: “Be God Is”, “Darrera la porta”, “Catalunya Triomfant o Rellotge sense agulles”
21ª Mostra: “Cordones Rojos”, “La trinxera”, “Assaig T4”
22ª Mostra: “Assassines”, “Peymann (no és una comèdia)”, “Escenes d’una vida amb hàmsters”.
23ª Mostra: “L’alegria está ací dins”, “Onlylove can hurt like this”, “Sólo creo en el fuego”
24ª Mostra: “Fuga”, “Elles #cosasdechicas”

Els espectacles no són els únics beneficiats per la Mostra; un gran nombre d’actors han aconseguit treball, tant a televisió com en teatre, després del seu pas per la MTB.